Almanya'nın yabancı Oscar'a katkısı: “Göğsümün altından, yanımdan, sırtımdan plastik mermilerle vuruldum”

Peace Hug

New member
Özgürlük için ne kadar ileri gidersiniz? İran'daki “Kadın, Hayat, Özgürlük” hareketinin ülkeyi sarstığı 2022 sonbaharında bu sorunun cevabını görünce hayrete düştük ve özellikle sokaklarda gösteri yapan genç kadınların cesaretine hayran kaldık. başörtülerini yırttılar ve… devlet iktidarına karşı silahsız savaştılar. İran'da bu tür kadınlara “Şir zan” yani aslan kadın denildiğini öğrendiğimizde.

Muhammed Rasoulof'un “Kutsal İncir Ağacının Tohumları” filmi, mollaların adaletsiz rejimine öfkeli ve açık sözlü bir hesaplaşmadır: Bir ailenin yalanlar ve adaletsizlik yüzünden nasıl parçalandığının öyküsü, ardından yaşanan yürek parçalayıcı protestoların özgün görüntüleri. Genç Mahsa Amini'nin ölümü tetiklenmişti. İran'da gizlice çekilen film o kadar güçlü ki, sadece yönetmen Rasoulof değil, iki genç başrol oyuncusu Setareh Maleki ve Mahsa Rostami de ülkeden kaçmak zorunda kaldı. Ama aynı zamanda o kadar büyük ki, film dünya prömiyerini Cannes'daki yarışmada kutladı, o zamandan beri ödül yağmuruna tutuldu ve hatta Almanya için Oscar yarışına girdi.

Hamburg'daki film festivalinde iki İranlı aktris Setareh ve Mahsa ile tanıştık.

DÜNYA: Setareh, Mahsa, Tahran'da yüksek profilli, muhalif bir filmin çekileceği gizli projesinden nasıl haberiniz oldu?

: Değerli bir meslektaşım, önemli bir projeyle ilgilenip ilgilenmeyeceğimi sormak için beni aradı. Hayır dedim, çünkü devlet izni olan ve beni başörtüsü takmaya zorlayan bir film yapmıyorum. Yalnızca çekim resmi değilse müsaitim.

DÜNYA: Demek İran'ın meşhur olduğu aslan kadınlardan birisin!

: Elbette, elbette! Bu karar benim için Mahsa Amini'nin ölümünden beri açıktı ve geri alınamazdı. Ancak hemen bu meşum isteğin arkasında Mohammad Rasoulof'un olduğundan şüphelendim çünkü böylesine riskli bir projeye cesaret eden tek kişi oydu. Onunla ancak test kayıtlarından sonra, bana senaryoyu verdiğinde tanıştım ve o andan itibaren çekimlerin başlaması için sabırsızlanıyordum.

DÜNYA: Mahsa, bu gizli projeyi nasıl öğrendin?

– Mahsa: Takıma en son katılanlardan biriydim. Abla dışında tüm ana roller sabitlendi. Adaylardan biri muhtemelen korkudan çekildi. Ama daha önce yeraltı tiyatrosunda oynamıştım ve Mahsa devriminden sonra şunu açıkça anladım: Asla devletin işine yarayan, mollaların hoşuna giden ve onların onayladığı bir şey için çalışmayacağım. Rasoulof filmimi bir yeraltı tiyatrosunda görmüştü ama başka biri beni oyuncu kadrosuna davet etti. Ama yönetmenin adını bilmek istedim. Eğer böyle bir riske girersem kimin kamerasının önünde durduğumu ve kimin için beklediğimi bilmek isterim.

DÜNYA: Rasoulof, filmlerinde molla rejimini her zaman sert bir şekilde eleştirir; “Ama kötülük diye bir şey yoktur” filmiyle Altın Ayı ödülünü kazandı. Setareh, kendini tehlikeye attığının farkında mıydın?

: Evet, evet! Ama yine de çekimler başlayana kadar dakikaları geri sayıyordum. Yaklaşık bir yıl önce başladı.

DÜNYA: İkiniz de “Kadın, Yaşam, Özgürlük” hareketinde aktif olarak yer aldınız mı?

– Mahsa: Evet. Her gösteri o kadar tehlikeliydi ki eve dönüp dönmeyeceğinizi bilemiyorsunuz.

: Birkaç kez silah bize doğrultuldu, dövüldük ve yaralandık, özellikle de Mahsa. Ama kendimizin durdurulmasına izin vermedik. Sokaklara çıkıp direnmeye devam ettik.

DÜNYA: Yaralanınca sana ne oldu Mahsa?

– Mahsa: Arkadaşlarımla her zamanki gibi cep telefonum olmadan, göze çarpmayan kıyafetlerle yola çıktım. Bu yaygın bir uygulama haline gelmişti ve herkes buna bağlı kalmıştı… – Bir cep telefonu sizin hakkınızda çok fazla şeyi açığa çıkarabilir ve daha da büyük sorunlara neden olabilir. Tahran'da yalnızdım, ailem uzak taşrada yaşıyor. Böylece yola çıktık ve… (sertçe yutkunur) Üzgünüm, bunun hakkında konuşmak benim için hala zor, birçok kişi gibi benim de travmam var…

DÜNYA: Denemek ister misin?

– Mahsa: Bir anda plastik mermilerle göğsümün altından, yanımdan, sırtımdan vuruldum… ve aynı anda birisi arkamdan copla şiddetli bir şekilde vurdu. Düştüm, kalktım, tekrar vuruldum, tekrar düştüm… her şey saniyeler içinde oldu. Beni bırakmayan zorbaya arkadaşlarım saldırıyor. “Durun, ölüyor!” diye bağırdığını hatırlıyorum. Sadece güldü ve tekrar vurdu. Ta ki arkadaşlarım beni ondan alıp kurtarana kadar. Beni yakındaki tanıdıklara götürdüler. O kadar kötüydü ki iki hafta boyunca yataktan çıkamadım.

DÜNYA: Buna rağmen yılmadan kaldınız ve başörtüsü takmayı reddederek gözle görülür bir direniş sergilemeye devam ettiniz mi?

: Evet devam ettik. Çünkü başkaları bunun için canlarını verdiler. Aileler çocuklarını kaybetti, birçoğu hapse girdi; yaptığım şeyin bununla karşılaştırıldığında hiçbir şey olmadığını düşündüm. Ailemin iyiliği için bu kadar cesur olmayayım mı diye tereddüt ettiğimde şunu düşündüm: “Benim kanım kimsenin renginden farklı değil. Bir adım atabileceksem bunu yapmak zorundayım. Yoksa neden ben olayım ki? bu dünyada mı?”

DÜNYA: Yani Rasoulof'un filmi sizin siyasi direnişinizin, İslam Cumhuriyeti'ne karşı itaatsizliğinizin bir başka eylemiydi. Çekimi nasıl hayal ediyorsunuz? Dikkat çekmelerine izin verilmedi.

: Öncelikle yönetmenimiz çekimler sırasında yakalanırsa güvende olmamızı istiyordu. Her zaman yakınlarda saklanıyordu ve asistanlarına telefonla bağlanıyordu. Elbette bu garipti. Bir keresinde Rasoulof bir arabanın bagajında battaniyenin altında monitörüyle yatarken sanki yönetmenleri kaçırıyormuşuz gibi göründüğünü söyleyerek şaka yapmıştım, böylece sokaktaki hiç kimse birisinin orada saklandığını bilmeyecekti.

– Mahsa: Çekimin her saniyesinde stres altındaydık. Milisler bir şeyin farkına varacak mı, bize saldıracak mı, bizi hapishaneye mi sürükleyecek? En büyük korkumuz tüm sahneler bitmeden tutuklanmamızdı. O zaman tüm çabalarımız boşa gidecekti. Geceleri bile gözlerimizi kapatmadık. Her gece, bugün o gün, bu gece bizim için gelecekler diye düşünüyordum. Önemli olan her şeyi ilk önce çekmekti; çekilen her sahnenin kurgu için doğrudan Almanya'ya gönderileceğini biliyorduk.

DÜNYA: Çekimler sona erdiğinde Rasoulof hapis cezasına çarptırıldı: Sosyal medya faaliyetleri ve diğer “devlet aleyhine propaganda” nedeniyle sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı. 24 saat içinde kaçtı. Ve sen?

– Mahsa: Bu arada filmin haberi de yayıldı. Ebeveynlerimizi oynayan Misagh Zareh ve Soheila Golestani gibi bazı meslektaşlarımız sorguya çekildi. Ülkeden ayrılmalarını engellemek için pasaportlarına da el konuldu. Sonra kendi kendime düşünmeye başladım: “Şimdi hayatım nasıl devam etmeli?” Pasaportuma da el konulmasına hazırlandım. Bir arkadaşımla bilet ayırttık ve bir haftalığına tatile gidiyormuş gibi yaptık. Başarılı olduğuna ve ne kadar zor olduğuna hala inanamıyorum. Çünkü “başarı” aynı zamanda şu anlama da geliyordu: Evimi ve ailemi belki de sonsuza kadar terk ediyordum.

DÜNYA: Rasoulof'un yeşil sınırdan kaçtığını biliyor muydunuz?

: HAYIR. Daha sonra filmimizin Cannes'a gideceğini duydum ve o andan itibaren çok endişelenmeye başladım. Bir noktada onun güvenli bir yerde olduğuna dair bir mesaj alıyorum.

– Mahsa: Her birimiz tek başımıza kaçtık. İkisinin de diğerinin ne yaptığına dair hiçbir fikri yoktu. Ayrıca Setareh'nin kaçtığını da bilmiyordum.

DÜNYA: Setareh, Berlin'e gitmeyi nasıl başardın?

: Fransa'dan Schengen bölgesi için yetenek vizesi alacak kadar şanslıydım. Ama pasaportuma el konuldu… (kırılır, gözyaşlarına engel olur.) Türkiye'ye uçak bileti ayırtmıştım, sadece havaalanında güvenliği geçip geçemeyeceğimi görmek istedim. Ancak pasaportum hemen elimden alındı: Yurt dışına çıkmam yasaklandı ve Devrim Mahkemesi'ne çağrıldım. Daha sonra dağların ve yeşil sınırın üzerinden geçen patikayı takip ettim.

DÜNYA: Rasoulof için bu kaçış 28 zorlu gün sürdü. Kaçışınız sadece durumsal bir zorunluluk muydu, yoksa sürgüne gitmek uzun süredir düşünülmüş, bilinçli bir karar mıydı?

: Kararım açıktı. Artık dayanamadım. Dışarı çıkmak istedim. Küçüklüğümden beri hep aktivist oldum. İslam Cumhuriyeti ve ben hiçbir zaman bir araya gelmedik. Hep ağzımı açtım, direndim, inat ettim. Ama artık tüm sorgulamalardan, telefon görüşmelerinden, celplerden yorulmuştum. Sonunda yaşamak istedim.

DÜNYA: Başlangıçta amaçları şuydu: özgürlük. Nereye gittin?

: Komşu ülke İran'da. Film kısa bir süre sonra Cannes'da gösterildiği için Fransız büyükelçiliği bana pasaport ve Fransa'ya bilet verdi. Böylece Cannes'a gittim.

DÜNYA: Kaçış yolundan doğrudan kırmızı halıya mı gitti?

: Evet, tamamen gerçeküstüydü. 15 dakikalık ayakta alkışlama sırasında yaşadıklarımı ve şu anda nerede olduğumu düşündüm. İzleyicilerin neler yaşadığımız hakkında bir fikri olup olmadığını merak ettim.

DÜNYA: Hayatlarını değiştiren bu filmi gördüklerinde ne hissettiler?

– Mahsa: Anıların tuhaf bir karışımıydı, ailenizi ve ülkenizi terk ettiğinizin farkındalığı ve bir göçmen olarak hayatın nasıl olacağına dair korku. Aynı zamanda kendinizi dev bir ekranda görüyorsunuz ve dünyanın en önemli festivalindeki galanızı kutluyorsunuz. Hüzün ve sevinç birleşiyor.

DÜNYA: Bugün nasıl ve nerede yaşıyorsunuz?

: İkimiz de Berlin'de yaşıyoruz. Her zaman birlikteyiz. Rasoulof bize göz kulak oluyor, bize kızları gibi davranıyor. Çok fazla destek alıyoruz ve birbirimize sahibiz! Neredeyse bir aile kadar iyi. Sadece şanstan bahsedebiliriz.

– Mahsa: Zor olan tek şey evinden ve sevdiklerinden bu kadar uzakta olma özlemidir.

: Ama her geçen gün biraz daha kolaylaşacağını umuyoruz.

DÜNYA: Geleceğinizi nasıl hayal ediyorsunuz?

– Mahsa: Parlak. Özgürlük dolu.

: Muhteşem. Birlikte çok şey yapabiliriz. Çalışma daha da ileriye gidecek. İyi olan şu ki, Mahsa ve ben artık bir aileyiz, birbirimize bağlıyız, birbirimize güç veriyoruz ve hiçbir teklif olmasa bile birbirimizi destekliyoruz ve kendimiz için oynuyoruz! Özgürce düşünebilmenin ve hareket edebilmenin tadını çıkarıyoruz. Başlangıç biraz zor olabilir ama geleceğimiz parlak.

DÜNYA: Hiç kendinize şunu sordunuz mu: Her şeye değdi mi? Özgürlüğünüz, evinizi, bildiğiniz ve aşina olduğunuz her şeyi kaybetmenize, anne babanıza ve arkadaşlarınıza duyduğunuz özleme, belirsiz geleceğe değer mi?

: Evet!

– Mahsa: Kesinlikle.

“Kutsal İncir Ağacının Tohumu” 26 Aralık 2024'te Alman sinemalarında gösterime girecek.

Amira Aslani bir takma addır. Editörler görüşmecinin gerçek adını biliyor.