Film yönetmeni Jacques Audiard: “Trajik bir hikayeniz varsa söyleyin!”

Peace Hug

New member
Yönetmen Jacques Audiard (“Bir Peygamber”, “Pas ve Kemiğin Tadı”, “Paris'te Güneşin Doğduğu Yer”) giderek daha cesur hale geliyor. Yeni filmi “Emilia Pérez” Meksika uyuşturucu dünyasında geçen transseksüel bir melodramdır. Türlerin karışımı neden bu kadar iyi çalışıyor?

“Emilia Pérez” aslında bir müzikal ama bir an önce Meksikalı bir uyuşturucu kartelinin patronu hakkında, bir an sonra kendisini kadına dönüştürmek için ameliyat olan bir adam hakkında ve sonra yine baskın anne sevgisi hakkında. bu bir sosyal drama ve pembe dizi Melodrama olarak değişiyor. Cannes Film Festivali'nde Jüri Ödülü'nü kazanan, dört Avrupa Film Ödülü'ne aday gösterilen ve Oscar yarışında Fransa'yı temsil eden Jacques Audiard'ın filminin inanılmaz yanı, bu tür karışımının kusursuz bir şekilde çalışması! Röportajda Audiard bunun nasıl başarıldığını açıklıyor.

DÜNYA: Müzikalleri seviyor musun?

Jacques Audiard: Özellikle değil. Bu konuda pek bir şey bilmiyorum bile ama uzun zamandır bir tane yapmak için can atıyordum. Bob Fosse'nin Kabaresi veya Jacques Demy'nin Cherbourg Şemsiyeleri gibi birkaçını severim. Ancak operayı, özellikle de Peter Brook'un yapımlarını seviyorum.

DÜNYA: Neden “Emilia Pérez” ile ana dilinizi terk ediyorsunuz?

Ses: Herhangi bir yabancı dil bilmiyorum. Ama sevdiğim dil olan Fransızca bir metni okurken her virgülün, ton ve ritimdeki her değişime dikkat ederim. Ancak artık İngilizce, Tamilce ve şimdi de İspanyolca çekim yapıyorum. Benim için film ayrı bir dil, dolayısıyla duruşa, mimiklere ve jestlere dikkat ediyorum. Onlar benim için müzik gibi bir şey.

DÜNYA: Önceki filmleriniz çok farklıydı. Mümkün olduğu kadar çok türü denemek ister misiniz?

Ses: Sabah uyanıp kendi kendime şunu söylemiyorum: Bugün bu türle ilgileneceğim. Filmlerim bir hikayeye dayalı olarak yapılmıyor. Bir düşünceden doğarlar.

DÜNYA: Filminizin merkezinde cinayetten kurtulmak için kendini kadına dönüştüren bir uyuşturucu baronu var. Cinsiyet ve temsil soruları sizin için ne kadar önemliydi?

Ses: Trans kadını, Karla Sofia Gascón adlı trans kadınla birlikte rol aldım. Emilia'nın önce bir erkek, sonra da bir kadın tarafından oynamasına izin veremezdim. O bir trans ve bu yüzden bir trans oyuncuya ihtiyacı vardı. Filmin biçimi ve içeriği birbiriyle yakından ilişkilidir: Trans cinsiyetteki bir kişiyi konu alan trans türünde bir filmdir. Bu arada, tür ve cinsiyet aynı kök kelimeye sahiptir.

DÜNYA: Uyuşturucu baronu Manitas'ı Emilia'ya dönüştüren doktor, sorunun operasyonda değil ruhta olduğunu söylüyor. Katılıyor musun?

Ses: Ben buna yöneliyorum. Emilia için ciddi bir sorun ortaya çıkıyor: Bir erkek olarak hayatı boyunca uyguladığı şiddet, bir kadın olarak ona yetişiyor.

DÜNYA: Meksika'da binlerce insanın uyuşturucu çeteleri tarafından ortadan kaybolmasının çok hassas bir hikaye olduğunu zaten biliyorsunuz.

Ses: Uzun süre yer aramak için Meksika'daydım. Her fırsatta “desaparecidos”, yani kaybolan gerçeğiyle karşılaşılıyor. Benim konseptim opera konsepti: Anlatacak trajik bir hikayen varsa söyle!

DÜNYA: Müzik bazen sizin için diyalogdan daha önemlidir.

Ses: Sosyal gerçeklik veya trans bireylerin durumu veya daha koyu ana renge sahip insanlara yönelik küçümseme gibi ciddi Meksika sorunlarıyla başa çıkmamı sağlıyor; Zoe Saldana'yı esmer tenli bir avukat olarak seçerken bununla karşılaştım. Müzik, Hollywood müzikallerindeki gibi sadece olay örgüsünü kesintiye uğratan bir şey değil, benim için olay örgüsünü ileriye taşıyor.

DÜNYA: İspanyolca şarkılarınız nasıl ortaya çıktı?

Ses: Şarkı yazma deneyimim yok. Şarkıları Fransız şarkıcı Camille'in bestelemesini istedim. Benden her biri için ilk üç satırı, tabiri caizse konuyu vermemi istedi, ben de ona bu üç satırı verdim. Daha sonra sözlerini Fransızca yazdı ve İspanyolcaya çevrildi.

DÜNYA: Zoe Saldana'nın bir yardım yemeğinde konukların masalarında dans edip günahlarını yüzlerine fırlattığı harika bir dans gösterisi var. Nasıl ortaya çıktı?

Ses: Rakamların provasını çok yaptık ama bu olmadı. Yerinde oluşturuldu. Koreografım Damien Jalet pek eğlenmedi. Bunun dışında 60 profesyonel olmayan kişiye rehberlik eden 20 profesyonel dansçımız vardı, yani 80'e kadar dansçımız vardı.

DÜNYA: Meksika yapımı filmin tamamını Paris'teki bir stüdyoda çektiler.

Ses: Normalde bir film için konum son derece önemlidir, ona akışkanlık kazandırır. Ancak bir müzikalde orijinal mekânlar sorunludur. “Emilia Pérez”de aksiyon sahneleri kusursuz bir şekilde müzik sahnelerine akıyor. Dışarıda çekim yaparken kontrolü korumak zordur.

DÜNYA: 72 yaşındasınız, 30 yıldır film yapıyorsunuz ve bu sizin onuncu yönetmenlik çalışmanız. Her filmde daha da cesurlaşıyorsun gibi görünüyor.

Ses: Şöyle derdim: Kendime güvenim artıyor. İlk üç filmimi çalışarak geçirdim. Uzun zamandır senaryolar yazıyorum, genellikle birçok versiyon, satır satır uygulansın diye değil, doğaçlama yapabileyim diye. Bu bir paradoks: Hazırladığımı çöpe atabilmem için hazırlıklarımda titiz olmam gerekiyor. Bunun bazen prodüksiyonlarımda insanları üzdüğünü biliyorum. Yoksa şunu mu demeliyim: seni delirtiyor mu? Geceleri pek uyuyamıyorum, bu yüzden öğle tatilinde biraz kestirmeyi seviyorum. 20 dakika sonra uyandığımda yeni fikirler birikiyor ve sete döndüğümde şöyle bağırıyorum: “Tamam, hadi her şeyi değiştirelim!” Ekibim daha uzun öğle yemeği molalarından korkuyor.

DÜNYA: Aktörler dışında katılan herkes Fransız olmasına rağmen, İspanyolca “Emilia Pérez”in kurucu unsurudur. Örneğin Almanya'da İspanyolca söylenip Almanca konuşulan dublajlı versiyonlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ses: zaten ondan korkuyorum (güler). Hayır, cidden, Georges Brassens'in şansonlarının da çok iyi çevirileri var. Ve son olarak şarkılarımızı Fransızcadan İspanyolcaya çevirdik.

DÜNYA: Bundan sonra ne yapıyorsun?

Ses: Hala bir fikrim yok. Belki bir öğle yemeği molası.