Georg Stefan Troller, Louis-Ferdinand Céline hakkında: Aniden Hitler'den övgüler yağdırdı

Peace Hug

New member
Yazar Louis-Ferdinand Céline'in Yahudi aleyhtarı olduğu iyi biliniyor. Daha az bilinen şey ise köşe yazarımızın onunla genç yaşta tanıştığıdır: 1937'de Viyana'da. Céline'in orada Yahudi bir sevgilisi vardı ve Troller tercümanlık yapmak zorundaydı.

Gerçek adı Destouches'du, Dr. Destouches, çünkü o bir doktordu ve Céline adıyla 1932 tarihli sansasyonel “Gecenin Sonuna Yolculuk” romanının yazarıydı. Vahşi, popüler düzyazısıyla ünlendi. Destouches, Dünya Savaşı'na gönüllü olarak katıldı ve başından yaralanarak geri döndü. O zamandan beri gece gündüz “kafatasının içinden geçen bir tren” yaşıyor.

Ben de 1937 civarında Viyanalı bir Latin ortaokul öğrencisiydim. Fransızcamı özel olarak bir bayandan öğrenmeme izin verildi. Ayrıca çekici Yahudi kadın Cillie'den jimnastik dersleri alıyorum. Spor salonu, popüler bir edebiyat mekânı olan Café Central'ın üzerinde yer almaktadır. Cillie doktorla Paris'te tanışmıştı. Artık Milletler Cemiyeti'nin “salgını önleme” temsilcisi olarak Viyana'daydı.

Doktor Viyana'yı görmek istiyor

Çok geçmeden onun için dünyadaki en tehlikeli vebanın Yahudiler olduğu ortaya çıkar. Cillie'nin Fransızcası zayıf olduğu için tercümanlık yapmak zorundayım. Doktor çok erkeksi, yakışıklı bir beyefendi ve Cillie'nin ona aşık olduğu açık. Kendisinin de kimseyi sevip sevmediğini bilmiyorum, en azından beni. Bana acımasızca “Sen misin?” (“Yahudi misin?”) diye soruyor. Peki ben Viyana'da “Saujuden” dedikleri kişi miyim? Endişeyle başımı salladım. O: “Yahudi dünyasının komplosundan nefret ediyorum ama Cillie için bir istisna yapacağım ve seni de yanıma alacağım.” Daha sonra Cillie'ye çıkıp çıkamayacağımı sordum. O: “Sen olmadan Louis'le gerçekten iletişim kuramayacağımı anlamıyor musun ufaklık?” Cillie'nin her geceyi onunla geçirdiğini fark ettiğimde daha da çok üzülüyorum.

Dördüncü gün doktor benden kendisine Viyana'yı göstermemi istedi. Yani “halk”. Bununla ne demek istiyor? “Eh, serseriler, dilenciler, fahişeler, sadece sıradan insanlar.” Onu sayısız işsizin kız arkadaşlarıyla takıldığı Tuna nehrinin taşkın yataklarına götürüyorum. Ve birdenbire bu alaycı dönüşüme uğradı. Sorular sorar, nabzını yoklar, hatta yanınızda getirdiğiniz ilaçları bile dağıtır. Çeviri yapmaya bile devam edemiyorum. Daha sonra Café Central'da Cillie'yi bekliyoruz. “Biliyor musun ufaklık? Bütün bu sefil figürlerin arasında – berbat bir Yahudi değil! Peki neden olmasın? Çünkü siz Youpinler dünyayı yönetiyorsunuz. Bunu anlayan tek bir siyasetçi var, o da Adolphe.” (Bu, editör Adolf Hitler anlamına gelir.)

Sert bir cevap vermek üzereyim ki, fiilen nişanlı olduğu avukat Hans'ın kolundan tuttuğu Cillie girişte belirdi. Ve şimdi aceleyle veda ediyor. Cillie, doktor Sigmund Freud'un “Yas ve Melankoli” adlı makalesini getirdi ve onun isteği üzerine Fransızcaya tercüme etti. Cillie sıkılmış bir halde yanında otururken Doktor hemen konuyu gözden geçirir. Sonra: “Evet, siz Yahudiler anlıyorsunuz.” Ona ne anladığımızı soruyorum. “Nasıl anlayacağını biliyorsun, takma de Dieu! Ve bu aynı zamanda yaklaşan savaşın da sonucu olacak: Rüya yorumcuları rüya görenleri dışarı atıyor, anladın mı?”

Ertesi akşam Cillie ve ben onu Westbahnhof'a götürüyoruz. İkisini yalnız bırakmak için tuvalete gittim. Cillie ağlayarak geri geliyor: “Bunu yapmaya cesaret edemedi. Şimdi de Hans'la evlenmek zorundayım, bunun hiçbir faydası yok. Bana küçük, kahverengi bir tane daha alır mısın?”

1921'de Viyana'da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğan Georg Stefan Troller, Paris'te yaşıyor. En önemli eserleri arasında “Paris Journal” ve “Kişisel Açıklama”da yer alan röportajlar da dahil olmak üzere 1.500 civarında röportaj yer alıyor.