Hannelore Schlaffer kitaplardaki biyografisi hakkında

Peace Hug

New member
Okuması “Struwwelpeter” ile başladı ve Karl May aracılığıyla Sartre ve Adorno'ya, Stifter ve Klemperer'e ulaştı. Burada Alman ve denemeci Hannelore Schlaffer bize hayatı boyunca hangi kitapların ona eşlik ettiğini anlatıyor.

Editörlerin ön yorumu: Hannelore Schlaffer, kendi kuşağının en ilginç edebiyat akademisyenlerinden biri ve bu ülkede Fransa'dan daha aşina olduğumuz entelektüel ihtişamı temsil ediyor. 1939'da Würzburg'da doğan Schlaffer, Erlangen'de Almanca okudu, daha sonra Paris'teki Sorbonne'da öğretmenlik yaptı ve Freiburg'da modern Alman edebiyatı profesörü oldu. Güzellik, moda ve aydınlara (“Rüpel und Rebel”) dair yazılarıyla uzmanlık kitaplarının ötesinde adından söz ettirdi.

Onun en ünlü yayını “Entelektüel Evlilik. Çift olarak yaşam planı”. Belki de Hannelore Schlaffer'in entelektüel bir evliliği olması nedeniyle kitap bu kadar iyi karşılandı; neredeyse 60 yıl boyunca Stuttgart'lı edebiyat uzmanı Heinz Schlaffer'la birlikteydi. evligeçen yıl ölü. Hannelore Schlaffer'ın son kitabının adı “Hayatımın Zamanı. Eskiden ve hâlâ öyle olan şey.” Aşağıda onunla birlikte açıklıyor biyografi kitaplarda da kişinin bir “altında hayal edeceği şey”Okuma ailesi“ ve altında “Schnapps rezervasyonu yapın“ hayal etmek zorunda.

Heinrich Hoffmann: Struwwelpeter

Çok eski zamanlardan beri ilk ve en sevdiğim kitap olan bu çocuk kitabıyla birkaç yıl önce karşılaştığımda, hikâyelerin kötülüğü, görüntülerin korkunçluğu, jestlerin tuhaflığı karşısında şok olmuştum. , eğlendirmek ve bir çocuğu eğitmek mi? Yine de kendime döndüm ve bu sahnelerin çocuksu zihnimde ne kadar biçimlendirici bir etki yarattığını fark ettim. Şiirin kalpte ne olduğuna dair yalnızca küçük bir dünyanın bildiği deneyimi geliştirdiler. Babası kitabı alıp okuduğu anda bambaşka bir insan olmuştu: Daha yavaş, daha kalın bir sesle, hatta şiirlerde bile konuşuyordu, yani gerçekten şarkı söylüyordu. Bahsettiği şey bizim evimizde olanlarla da ilgili değildi: Kediler, tavşanlar, Mağribiler, inatçı çocuklar yoktu.

Fakat! Bir tane vardı! Ben başparmak enayisiydim, parmağım kesilebilir miydi? Ve: Ben de masaya oturdum! Ancak hiçbir zaman bu kıpır kıpır Philip gibi davranmadım. Grotesk karakterler ve absürd olaylar, babam ve annemle olan gerçekliğim ile katılabildiğim ama bana hiçbir şey yapmayan fantastik dünya arasındaki farkı fark etmemi sağladı. Ve en iyi kısmı: bu konuda herkesle şakalaşabilirsin. Böylece şiirsel dilek kipini tanıdım, bir gerçekliği öne sürmeyi öğrendim ve ilk kez olmayan ama olabilecek olanla oynamanın zevkini yaşadım. Kısacası fantezi ile gerçeklik arasındaki farka dair bir fikrim oldu.

Karl May: Winnetou

Yetişkin, kitaplar aracılığıyla çocuğun eğlenmesine yardımcı olur. Yalnızca tek başına okuyanlar okuyucudur. Kısa süre sonra bağımsız olarak okumaya başladım, ancak ailem de katıldı ve yaptığım işin önemini onayladı. Kitabın içine ve başka bir dünyaya çekilmenin zevkini öğrendim ama aynı zamanda okuduklarım ve yaşadıklarım hakkında iletişim kurmanın da eğlencesini yaşadım. En sevdiğim “Winnetou” olan Karl May'i okudum, kendimi bir Kızılderili gibi hissettim, bozkırda at sürdüm, kulağımı yere dayadım ve düşman atlarının yaklaşmasını dinledim.

Bu casusluk macerasından sonra oturma odasına döndüğümde, ağabeyim ve babam da kitabı okumuş ve birlikte oynuyorlardı: erkek kardeş Winnetou'ydu, baba Yaşlı Shatterhand'di, ben de “küçük kız kardeş” Nscho-tschi. Ve şimdi her çorbada ve her kart oyununda düşmanlarımız Sioux'lara dikkat etmeyi unutmamamız gerektiğini kendimize hatırlatıyorduk. Yani okumanın sizi sadece kitap eşliğinde keyifli bir sessizliğe sokmakla kalmayıp aynı zamanda mutlu bir sosyalliğin de kapılarını açtığını deneyimledim.

Friedrich Schiller: Kabal ve Sevgi

Kısa süre sonra evde kitap okuyarak yalnız kaldım. Okumaktan çok keyif aldım ve çalışkan ailenin birlikte okumak isteyemeyeceği kadar seçilmiş kitapları seçtim. Artık insanlar yanımdan geçip gittiler ve “Büyük kızım okuyor” dediler. Schiller benim en sevdiğim yazardı; onun aracılığıyla okumalarım için yeni bir sosyal bağlam buldum, tiyatro: Okuyucudan izleyiciye dönüştüm. Yine de yalnız kaldım. Dizilerdeki rolleri ezberledim ve kendimi odama kilitleyerek kendime oynadım. Özellikle evimin tiyatrosunda “Kabale ve Aşk” sıklıkla oynanırdı.

Ferdinand von Walter'ın canlı aşk sözleri ergenlik çağındaki kızı etkiledi, ancak utangaç Louise bunları tamamen görmezden geldi. Oda tiyatromda sahneye çıktığımda Lady Milford'u oynamayı çok severdim; örneğin Luise'i kabul ettiği ve utangaç kadını kendisine davet ettiği sahne. Bu aristokratik kibir benim burjuva tevazumu etkiledi; bulaşık yıkarken, toz alırken, nakış yaparken bu buyurgan cümleleri kendi kendime defalarca tekrarlıyordum. Schiller'le sadece büyük sözleri değil, aynı zamanda büyük jestleri de öğrendim. Bu, okuduklarınızı yalnızca alıntı yapmanın ötesine, günlük yaşama taşımak için gerekliydi; eğer okuma bir yaşam tarzı haline gelecekse.

Jean-Paul Sartre: Kelimeler

Kitap bilgisinin bir çocuğun zihnine girişinin psikolojik ve entelektüel sürecini hiç kimse, Hans Mayer'in övgüye değer çevirisinde mevcut olan “Les mots” adlı kitabında Sartre kadar ayrıntılı bir şekilde anlatmamıştır. Sartre, kitapların uyanmakta olan bir zihin için dikkat çekici hale gelmesi için gereken ortamı anlatır. Bugün çocuklara kitap okumayı hararetle tavsiye eden herkes, Sartre'ın her türlü okuma zevkinin bir yasakla başladığını ikna edici bir şekilde ortaya koymasına şaşırmalıdır.

Çocukluğunda kutu sandığı kitaplıktaki kitaplara dedesinden başka kimsenin dokunmasına izin verilmiyordu. Okumak, ancak bu otorite sayesinde ömür boyu sürecek kutsallığa kavuştu. Ben de kutladım. Henüz okuldayken, öğleden sonra yaşadığım dağdan Art Deco tarzında görkemli bir kilisenin bulunduğu karşı dağa doğru yürür ve kilisenin pek takdir etmediği yazar Sartre'ı okurdum. . Gizemli hışırtısıyla görkemli salondaki bu neredeyse günah dolu okuma, kütüphanelerde okuma eğilimimin başlangıcıydı ve bu, Biblioteque Nationale'de en güzeliydi.

Richard Hamann: Sanat Tarihi (Cilt 1)

BAföG bursunun ilk parasıyla satın aldığım, 1950'li yıllardan kalma bu standart sanat tarihi eserine “Struwwelpeter” denmesi şaka değil. Her okuyucu çocukluktan itibaren aynı zamanda bir resim okuyucusudur; Çocuk kitabının korkunç jestleri benim ilk sanat tarihi deneyimimdi. Genellikle olduğu gibi kitaptaki resimler eksik olduğunda, okuyucu onları kafasında kendisi yaratır, herkes “kendi” Effi Briest'ini, “kendi” Madame Chauchat'ını çizer. Okuyucu yazarın bir çalışanıdır. Hamann'ın sanat tarihini okumak bunu öğrenmeye yardımcı olur.

Sanat tarihçisi, tüm bronz ve mermer figürleri en güzel Almancayla büyük bir titizlikle anlatır, böylece mitoloji olarak ne anlama geldikleri kolayca anlaşılır ve yarı edebi bir olay örgüsü olarak hayal edilebilir. Hamann her hareketten, her bakıştan, her el ve ayak dönüşünden efsanevi bir anlam çıkarıyor. Bir zamanlar “Struwwelpeter” ile yaptığım gibi, bu kitap aracılığıyla resim okumayı öğrendim.

Ancak kitapta tasvir edilen heykelleri bu kadar yoğun inceledikten sonra Würzburg ortaokulunun duvarındaki 19. yüzyıla ait olduğunu bildiğim bir rölyef ile Yunan orijinalini ayırt edemediğim için umutsuzluğa kapıldım. Her gün bu rahatlamaya gittim ve sanat tarihi konusundaki kafa karışıklığımdan umudumu kestim; tahmin edebileceğiniz gibi, sonunda çözüldü.

Adalbert Stifter: Renkli taşlar

Okumanın eğlencesi ne kadar büyük olursa, okumayı bir görev meselesi haline getirmek o kadar kolay olur: Edebiyat okumayı seçersiniz. 1950'lerde konunun öğrencilerinin sınava girebilmeleri için klasik edebiyat denen şeyin tüm kurallarını bilmeleri gerekiyordu. Ders çalışmak bir kütüphaneye girmek gibiydi ve tıpkı oradaki raflarda olduğu gibi, çok geçmeden kafamda kitap üstüne kitap sıralanmaya başladı. Elbette herkes birkaç inciyi seçti ve Stifter'in hikayeleri benim için özellikle parıldadı.

Onun çok övülen manzara tasvirleri cennet gibi bir çerçeveye sahiptir, ancak aynı zamanda gizli bir şeytani ve dramatik kaliteye de sahiptirler. “Granit”, “Kaya Kristali”, “Kireçtaşı” hikayeleri, renklerin solmaya karşı savaşını anlatıyor. Renkli olan her şey griden, tozdan, ölümden korkar. Sadece gökyüzü değil, her ağaç, her dal, her taş, hatta bir insanın ceketi bile hiçbir zaman ifade edilmeyen ve dolayısıyla daha da büyüleyici olan bu suçluluk korkusunu uyandırır.

Theodor W. Adorno: Minima Moralia

1960'larda öğrenci hareketi yeni bir okuma ailesine girme şansını sundu. Sözde solcu öğrenciler okuyuculardı ve birçok İncil paylaşıyorlardı. Görünüşte okuma materyalleri Marx'tı ama onu Frankfurt Okulu aracılığıyla tanıdılar. Daha sonra, bu entelektüellerin proletaryayı özgürleştirmeyi çok istemedikleri, erken moderniteye, devrimci şiire ve Nasyonal Sosyalizmin yasakladığı düşünceye geri dönmeye çalıştıkları ortaya çıkıyor.

Öğrenciler dönemin yazarları gibi yazmaya başlayarak bu entelektüel devrimin yeniden canlanışını kutladılar. Yeni Benjamin'ler ve Adorno'lar çoğalıyordu. Adorno'nun geç burjuvazinin sosyal durumunu sahneler halinde parçalayan ve kibirli bir öfkeyle eleştiren kitabı “Minima Moralia”, isyankar gençliğin öfkesini besledi. Adorno, kişinin geldiği, karşı çıkmak istediği ve bu nedenle yeni okuma ailesine katıldığı toplumun ana hatlarını çizdi.

Victor Klemperer: LTI – Bir Filologun Not Defteri

Klemperer'in Nasyonal Sosyalizm ve onun dili olan “Lingua Tertii Imperii” hakkındaki otobiyografik notları felaketin ortasında yazılmıştı. Burada mantıksızlığın hüküm sürdüğü bir dünyada insanların sakinliği ve aklıyla konuşması takdire şayan! Klemperer için yazmak hayatta kalma şansıdır. Gelecek nesillere yönelik bu eğitici kitap size hayatta kalma gücü veriyor. Filolog, siyasi mücadelenin dilini analiz ediyor; çalışmalarını bir “dilsel arınma” aracı olarak görüyor çünkü “kelimeler küçük dozlarda arsenik gibi olabilir”. Bu toplumda her şey “selamlama, çağırma, kamçılama” haline geliyor.

Klemperer, 19 Eylül 1941'de Yahudi yıldızıyla birlikte sokaklarda yürümek zorunda kaldığından bu yana, bu “sefalet filolojisi” üzerinde çalışıyor, ancak günümüz okuyucusu için tarihsel öğretinin büyüsü, tüm analiz ve bilgilerin bir arada toplanmış olması gerçeğinde yatıyor. aynı zamanda yaşananlarla, o ana bağlı olanla ilgili, yaşamanın, konuşmanın ve yazmanın bir olduğu. Tarihsel aydınlanma hiç bu kadar sakin ve bu kadar dokunaklı bir şekilde başarılı bir şekilde sunulmamıştı ve tarihin analizi hiçbir zaman gündelik konuşmanın tarihi kadar ayrıntılı bir şekilde verilmemişti.

Christian Morgenstern: Gallows şarkıları

Eğitimli okuyucu, kelimelerin, görüntülerin, saçmalıkların ve düşüncelerin arasında zahmetsizce hareket eder. Ancak: spor okumak başarı olmadan elde edilen bir başarıdır; Hiçbir memur bir dosyanın arkasında oturmaktan, bir okuyucunun bir sonraki kitabın arkasında olacağı kadar mutlu olmayacaktır. Morgenstern'in “Darağacı Şarkıları”nı bile kitaplığından çıkarsa, şiirdeki şair Korf onunla buluşmaya gelir ve kalın kitapların “tenya bilgeliğini” daha da çabuk özümsemesine ve bir kenara atmasına yardımcı olur:

“Zihni/ şimdi ondan kopan bir şey icat ediyor:/ enerjileri/ metni kendisi için bir araya getiren gözlükler.” Okuyucunun artık Kant'ı incelemesine de gerek yok, çünkü Korf, Aydınlanma günü geceye dönüştü. Morgenstern'in şiirleri schnapps'tır; Okuyucu, ertesi sabah bilgi açlığıyla kitaplığına dönmek istiyorsa, biraz sarhoşluktan sonra uyumak zorundadır.