René Pollesch'in Volksbühne'deki yeni eseri: King Kong'un eliyle yaptığı şey

Peace Hug

New member
Oyun yazarı René Pollesch Şubat 2024'te öldü. Artık onun yeni parçası yok. Ve diğer yönetmenlerin de eski metinlerini sahnelemelerine izin verilmiyor. Bu nedenle Berlin Volksbühne'de “yeni” bir Pollesch akşamı ancak küçük bir hile ile mümkün oldu – ve buna değer.

Aslında her şey bitti ama hala devam ediyor. Örneğin altı saatlik “Yaz Gecesi Rüyası” bitti. Sorunlu oyuncular ise bundan sonra ne olacağını merak ediyor. Bu kabaca René Pollesch'in “Bir yerin ne olduğunu bilmiyorum, sadece fiyatını biliyorum (Manzini çalışmaları)” sözünün olay örgüsü olmayan kısmıdır. Konuyu bilenler başlıkta Bertolt'un Brecht'in “Ölçü” eserine yapılan göndermeyi tanıyacaktır, ancak bu onların neşeli, teslimiyetçi alıntılar kolajını çözmelerine yardımcı olmayacaktır.

Pollesch'in ölümünden sonra yazar ve yönetmenin yeni sahnelediği bir oyun hakkında yazmanın ürkütücü bir yanı var. Parça yeni değil, ancak daha önce çalındığı Zürih'te de olsa 2018'de prömiyeri yapıldı. Artık “Bilmiyorum…” Pollesch'in ünlü olduğu ve son olarak sanat yönetmeni olarak çalıştığı Rosa-Luxemburg-Platz'daki Volksbühne'ye deyim yerindeyse geldi. Pollesch 200'den fazla parça yazdı ve seslendirdi. Tekrar oynatılması yasaktır. Bunun anlamı şudur: parçalar geri dönüşü olmayan bir şekilde kaybolacaktır. Ve tiyatro hızla unutur.

Hala devam eden – ya da “Bilmiyorum…” gibi yeniden oynanan Pollesch oyunları, bu büyük tiyatro yapımcısının hayalet saati, anma etkinliği ve tiyatro müzesi arasındaki son izleridir. Yoksa Pollesch'in yaptığı gibi olayı biraz “dramatizasyondan arındırmalı” mıyız? “Aslında tüm yaşam bir gerileme sürecidir ve insanlar karşınızda durup şöyle derler: Ne ters gitti, neden ölüyorum? Oh iyi. Ve ne yazık ki hiçbir şey ters gitmiyor. “Bilmiyorum…” cümlesinin başında “Böyle olmasaydı bir şeyler ters giderdi” diyor.

“Bilmiyorum…” Pollesch'in tiyatrosunun neyle ilgili olduğunu özet bir biçimde gösteriyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi bütün drama, görülmese de konuşulan dramanın ardından geçiyor. Aktörler artık karakter değil ama hepsinin bir çatlağı var (burada model görevi gören Merve cildinde, postmodern düşünür Gilles Deleuze, bilenlerin bildiği gibi, F. Scott Fitzgerald'ın hayat krizi metni hakkında yorum yapıyor) biraz daha fazla).

Gecenin adı da şu olabilirdi: Drama sonrası hakkında her zaman bilmek istediğiniz ama asla sormaya cesaret edemediğiniz şey. Cevap arayışında olan Kathrin Angerer, Martin Wuttke ve Marie Rosa Tietjen, şakalar, psikanaliz ve popüler kültürün yoğun bir karmaşası içinde sohbet ederek ilerliyorlar. Konu dışı olanı kim söylüyor, burada söylemin kendisi tüm görkemiyle sahneye çıkıyor (gerçi bunun düşünen izleyiciye gerçekten ihtiyaç duyup duymadığını, yoksa aslında onu gereksiz kılıp kılmadığını tam olarak bilemiyoruz).

Barbara Steiner'in sahne tasarımı, çok sayıda ampulüyle eski bir eğlence tiyatrosunun, bulvar sahnelerinin ve Hollywood'un cazibesini yansıtıyor. Bu aynı zamanda Sabin Fleck'in grotesk natüralizmden ışıltılı aşırılığa geçiş yapan kostümleri için de geçerli. Pollesch, postmodern teoriden aldığı diğer içeriklerle bağlantı kurmak için gösteriş ve komediyi bir biçim olarak kullandı. “Çıplak delilik”, ancak bir grup akıllı göstergebilimci tarafından gerçekleştirilen, bunu hayal edebileceğiniz gibi.

Tam da gelecek bir şey kalmadığını düşünürken, başka bir şey oluyor: Tanrı'nın eli değil, King Kong'un eli, birdenbire yukarıdan süzülüyor ve birkaç Freud-Lacan şakasına fırsat veriyor. Bu kısmi nesnenin burada ne işi var? Yoksa daha çok büyük diğerine mi benziyor? Her neyse, artık herkes kendisini Jessica Lange'nin bir zamanlar yaptığı gibi büyük, koyu kıllı ele, Angerer gibi birçok melodrama veya ona uygun bir Jeff Bridges tüyüyle eşleşen Wuttke gibi akrobatik ellere bırakabilir.

90 dakikanın ardından, tıpkı iyi bir Hollywood filmi gibi eğlence sona eriyor. Seyirci coşkuyla alkışlıyor ve gala partisine koşuyor. “Bilmiyorum…” Pollesch'in en iyi akşamı değil ama onun artık bitmiş olan tiyatrosunun bir örneği. Ama Volksbühne'de de devam edecek. Vegard Vinge ve Ida Müller medyada yer aldığından beri – belki de aceleyle? – geçici direktörler olarak sunuldular, şüpheli derecede sessiz üç hafta geçti bile. Henüz resmi bir şey yok.