Sosyal Medya: Konuların Felaketi

Peace Hug

New member
2024 yılı, sosyal ağlar arasında açılan uçurumların ne kadar büyük olduğunu nihayet anladığım yıl oldu. Mark Zuckerberg'in X, Insta ve Linkedin hakkındaki yazışmalarından öğrendiklerim.

Sabah dünyada her şey yolundaydı. Daha sonra Threads'e gittim. Ve on beş dakika boyunca zaman çizelgemdeki tüm yabancıların, takip etmeye asla karar vermediğim, yalnızca Mark Zuckerberg'in sosyal ağ yazışmalarının algoritmasının dikkate almaya karar verdiği tüm yabancıların talihsizliklerini okudum.

J. “alışveriş için çok erken ve hala et/peynir tezgahında benden önce en az 10 kişi sırada bekliyor”. D.'de “mülk yönetiminden adam aradı ve lütfen Yüzüklerin Efendisi paspasımı çıkarmam gerektiğini çünkü herkeste aynı paspasın olduğunu söyledi.” C. “Aslında işverenimden Noel için bir kavanoz bal aldım. Bu nasıl bir saygısızlık!” Ben yürüyüşe çıktığımda pembe beyaz kışlık paltosunu giyen bir kadına iltifat ettim, “geri gelen şey ne yazık ki aşağılayıcı bir bakışla birleşmişti.” F. ile trende her şey ters gitmişti, O. ilk randevuda ne söyleyebileceğini düşünemiyordu.

Hiç durmadı. Restoranda çalışanlara sürekli olarak özel istekler, kabalık, misafirlerin gelmemesi veya 49,90 karşılığında 10 sentlik gülünç bahşişlerle karşılaşılırken, restoranı misafir olarak ziyaret eden insanlar yetersiz hizmet, berbat yemekler ve yüksek sesle birbirine çarpan çiftlerle karşılaşıyordu. yan masadaki çiftlerin yüksek sesle birbirlerine çarpmalarına rağmen müdahale etmeyen garsonlar ve birbirleriyle kavgalar.

Ve ne zaman biri aşkı arasa ters gidebilecek her şey ters gitti. Kötü şans, felaketler, aşağılamalar istisnasız herkesi etkileyebilirdi; zorbalığa maruz kalanlar yalnızca kadınlar, şişman insanlar, yabancılar, alışılmadık tikleri olan kişiler değildi; tamamen zararsız insanlar da sürekli hedef alındı.

Ekşilikte ultra maraton

Sanki Threads yalnızca acı çekenlerin sesini korumak ve benim gibi, benim daha iyi kanaatlerime rağmen dünyanın iyi bir yer olduğuna hâlâ inanan bir insana aksini kanıtlamak için yaratılmış bir yerdi. Ne kadar tuhaf, diye düşündüm, ne anlamı var? İnsanları boşuna şikayet etmeye ve yardım hattında, süpermarket kasasında veya giyim mağazasında kendilerine hak ettikleri nezaketle davranılmadıklarını, bunun yerine katılmak isteyen bir tür ultra maraton sırasında kendilerine davranıldığını unutamamalarına neden olan şey nedir? karışıklık, bazen sanki hepsi Viyana'dan gelmiş gibi görünüyordu.

Muhtemelen bu yüzden konuları bu kadar çok sevdim. Diğerleriyle karşılaştırıldığında şaşırtıcı derecede iyi performans gösterdiğimi güvenilir bir şekilde öğrendiğim yer burasıydı. LinkedIn'de bağlantılarım sürekli olarak süper sunumları, süper öğrenme oturumları, süper sürekli eğitim koçluğu veya duyurmaya cesaret edemediğim diğer büyük mesleki başarıları hakkında başarı hikayelerini paylaşıyorlardı.

Instagram'da sadece ünlülerin değil, tanıdığım kişilerin bile benim yıpranmış vücudumdan çok daha çekici olduklarını, aynı zamanda çok daha çekici yemek yediğini, seyahat ettiğini ve giyindiğini gördüm.

Burada kalamazdın, hiçbir şeyden suçlu değildin.

Bluesky'de benim gibi X'ten kaçtığı için mutlu olan ama benden farklı olarak sürekli şunu söylemenin ve ekran görüntüleriyle kanıtlamanın önemli olduğuna inanan pek çok insan vardı. Ah evet, Mastodon da vardı. Ancak bundan daha fazlasını elde etmek için tüketim çılgınlığımın izin verdiğinden daha fazla çalışmam gerekirdi.

Threads ise Facebook'un Twitter'ı getirmek için kurduğu ve henüz adı verilmeyen sosyal ağ. Çoğu zaman biraz bilgi edinmek için başlarına gelenler hakkında konuşmak için interneti kullanmaktan başka bir şey istemiyorlardı. başkalarından gelen teşvik. Çoğu aslında kimseyle iletişim kurma girişiminde bulunmadı. Kendi kendilerine homurdanıp homurdanıyorlardı, tıpkı yaşlı adamların bazen sokakta yanınızdan topallayarak geçerken yaptıkları gibi.

Homojenizasyon makineleri

2024 yılı, sosyal ağlar arasında açılan uçurumların ne kadar büyük olduğunu nihayet anladığım yıl oldu. Her birinin kendi karakteri, kendi aurası, kendi titreşimi vardır. İşte bu yüzden Alfa Kuşağı üyeleri Facebook'un bir utanç kaynağı olduğunu düşünüyor ya da çoğu kadının X'in testosteron cehenneminde rahatsız hissetmesinin nedeni bu.

Bunun gerçekleşmesi, orada bulunan insanlardan değil, kimin, ne tür katkıların ve kaç kişinin görünür hale getirileceğini kontrol eden algoritmik manevralardan kaynaklanmaktadır. Örneğin Mark Zuckerberg, Threads'in siyasi içeriği desteklememesi ve bunun yerine özel açıklamaları dağıtması gerektiğine karar verdi. Bununla birlikte, bu hala sözde “etkileşimi”, yani bir gönderiye tepki verme isteğini (bunu beğenmek, yanıtlamak, paylaşmak vb.) teşvik etmekle ilgili olduğundan, bu büyük olasılıkla İnsanların nasıl olduğu hakkında konuştuğu gönderileri etkileyecekti. gündelik dünyaları onlar için kötüydü.

Birisi randevusunda terk edildiyse veya bir tren kondüktörü tarafından kötü muamele gördüyse, kolaylıkla “ben de” diye düşünebilir ve kalp simgesine tıklayabilirsiniz. Tıpkı LinkedIn'de olduğu gibi, orada kurduğunuz iş bağlantılarından biri bir tür ticari zafer ilan ettiğinde, sanki durumunuzun durumu hakkında bilgi veriyormuş gibi tepki verme olasılığınız neredeyse kesinlikle daha yüksektir. Ve bir noktada istisnasız herkes bu mekanizmayı fark ettiğinden, herkes buna uyum sağlıyor ve tıpkı herkes gibi konuşuyor.

Belki de sosyal medya, hâlâ iddia ettikleri gibi çeşitlilik ve çelişkinin etkileşim, tartışma ve pratiği ağları değildir. Ancak fark edilmek için nasıl hissetmeniz, konuşmanız ve kendiniz hakkında bilgi vermeniz gerektiğini size söyleyen homojenleştirme makineleri. Sonuçta, eğer bunu yapamıyorsanız ve kendinizi dünyada yapayalnız hissediyorsanız, konuları anlatabilirsiniz. Bu bir şey.