Tiyatro Efsanesinin Ölümü: Claus Peymann, boğa güreşi için bir kart satın alıyor ve benimle tartışıyor

Peace Hug

New member
Tiyatro üreticisi Claus Peymann 88 yaşında öldü. Diğer şeylerin yanı sıra Berlin Topluluğu'nun direktörüydü. Yazarımız Berlin'deki en büyük gazetenin editörüydü. Harika bir sanatçının kişisel anısı ve daha iyi bir zaman.

O kaldı ve ben ortasındayım. Bu tür terimlerle bugün dikkatli olmalısınız, ancak hala gerçekten tartışmanın ve hala birbirlerine net bir vicdanla bakmanın mümkün olduğu bir zamanı rapor ediyorum. Ve elbette, sonrasında ölen anekdotları büyük karşılaşmalar hakkında çağırdığı ölüm ilanları, her zaman en kötüsü çünkü boşuna. Yine de deniyorum – çünkü her şey farklıdı. Ve aslında daha da iyi.

O zamanlar, en büyük Berlin gazetesi olan “BZ” in editörü ve Berlin Topluluğu'nun Claus Peymann başkanı -o zaman başkentte (ve en iyi) tiyatro. Cepheler açık görünüyordu. Tiyatro sahnesi başka bir siyaset ve toplum fikri için duruyordu. Sürtünme kaçınılmazdı ve elbette ısı da oldu. Sadece birkaç kez birkaç kez tanıştık ve sonra kim olduğumuzu bilmiyorduk – insanlar gibi. Ama ne için durduğumuzu biliyorduk.

RAF teröristi Christian Klar, dokuz kez cinayetten beş kez hapse mahk wasm edildi (Siegfried Buback, Jürgen Ponto ve Hanns Martin Schleyer'e). En az 26 yıl daha sonra uygulandı. Bu çok – ama bir tür indirim. Ancak bu yasal azarlama değil, farklı yaklaşımlarla nasıl başa çıktığımızla ilgilidir.

2007 yılında, Klar'ın sona ermesi ve daha sonra kısaltılmış bir ceza yaklaştığında, Claus Peymann ona Berlin Topluluğu'nda (“BE”) bir staj teklif etti – böylece lambalar bağırarak daha iyi bir kişiye gitmesi gerekiyordu.

Tutumum – ve birçok Berlinli – farklıydı. Neden Alman Post -War tarihindeki en acımasız teröristlerden biri başkentin kalbinde – oldukça lüks – istihdam sundu? Resocializasyon da mümkün olmazdı – örneğin Fischbach Stadtheater'da mıydı? Peymann açıkça yardımcı oldu mu, yoksa bilinçli bir provokasyon muydu? Tabii ki ikincisi.

Bu büyük bir konuydu – haftalar ve aylardır. Herkes çok olsaydı nasıl olacağını bekledi. Ve biz, “BZ”, ilk ve “Be” logosundan önce açıkça bir fotoğraf yayınladık. Başlık: “Tabii orada!”

Bir gün sonra Peymann'ın stajı geri çekildi. Biz başlıklı: “Temizle!” Aslında doğru olduğu kadar eğlenceliydi – ve iyi bir şeydi. Yıllarca süren yasal tartışmalardan sonra, en yüksek Alman mahkemesi, RAF katilinin yeniden sosyalleşmeye olan ilgisinin, Berlin'in merkezinde açık olduğunu bilme konusundaki kamuoyu ilgisinden daha yüksek değerlendirilmesi gerektiğine dair çok az yargılanmıştır. Hala anlamıyorum – ama bununla ilgili değil.

Sol feuilleton ilk gün katıldı: BZ, bir suçlulara normal bir hayata dönme fırsatı verme fırsatı buldu (bu arada dokuz kez cinayetten sonra!). Ve elbette Claus Peymann bir daha asla “BZ” ile konuşmazdı. O düşman.

Ama Claus Peymann böyle değildi.

Gazete ve iletişim halinde kaldı. Birbirimizle konuştuk, tiyatro, siyaset, toplum hakkında değiş tokuş ettik. Neredeyse her zaman farklıydık. Ama konuştuk. Peymann bir kurumdu. Biz de. Birbirimizle uğraşmak zorunda kaldık ve uğraşmak istedik. Her seviyede.

Sol öldürmeyi savunur, liberal onu ayırır

Akıllı bir editör Martina Kaden, Peymann'ın boğa güreşinin harika bir arkadaşı olduğunu buldu. Çok sol değil. Ve ilk bakışta çok karmaşık değil. Eski klişe: Solda konuş, sağda yaşa. Barbarik boğa rızasından daha iyi gösterilemez. Ancak Peymann'ın bizim için yazdığı metni sadece arkaik değil, tatilde solun soldan kalması değil – otantik ve anlaşılabilirdi. Bu yüzden yazdırdık. Onun görüşü.

Ama basılı okuduğumda, metin, “Bu, paradoksal sesler, ölüm deneyimlenebilir. Ve arenada sessizleştiğinde, bu anlayışın sessizliğidir: ölüm arkaik, yaşamın kaçınılmazdır.” Yardım edemedim ama tepki verdim. Ben bir hayvan aşığıyım ve tiyatro yapımcıları uğruna ölmeyi abartmaktan heyecan duydum. Peymann'ın metnine bir yanıt yazdım. Bu, bir editör için olağandışı bir şey -ama burada yardım edemedim.

Bu yüzden başlayan bir metin yazdım: “Sevgili Claus Peymann, bir editör olarak, dün BZ'de metninizden çok memnun kaldım. Güçlü görüşler ve cesur katkılar gazetemizin bir ticari markasıdır ve bizi süslüyor – içerik bu durumda bana karın ağrısına neden oluyorsa. Ve benzeri.

Bu 2011'de – böyle bir şey vardı. Kişisel görüşler yazabilir ve tutabilirsiniz – ya da tam tersi. Nerede olduğunuz ve hala cephelerin üzerine çıkabileceğiniz açıktı. Bu, cızırtılı, ama adil bir bakış açısıydı. Bu dönüşümle ilgili değildi, küçümseme ile ilgili değildi – bir fikir olması gereken açık bir savaş Coram Publico'ydu.

Çeşitli, çelişkili: Sol öldürmeyi savunuyor, liberal onu nefret ediyor. Liberal, dokuz kez katilin bir chai latte stajı yapmasını istemiyor-sol bunun iyi bir fikir olduğunu düşünüyor.

Clear ve Cojones etrafında gazete için sıkışmamız bir oyun değildi. Savaş bölgesinin genişlemesiydi – ama medeni argüman bağlamında. Çok farklıydık ve yine de konuşabiliriz. Daha iyi zamanlardı.

2002 yılında anıtsal tiyatro çalışmaları için Peymann the BZ Kültür Ödülü'nü verdik. Uzun bir geceydi. Tabii ki aynı fikirde değildik. Ama zorunda değilsin.

Küçük paylaştığım tiyatro dehası Claus Peymann'a boyun eğiyorum – ama sonra en önemli şey: sevinç, hayır, ihtiyaç, açık bir söylemde.

Peter Huth, Axel Springer SE'nin Küresel İletişim Başkanıdır