Troller'in Yüzyılı: Groucho Marx'ın Bıyığının Gizemini Çözmek

Peace Hug

New member
Gerçek? Boyalı mı? Boyalı mı? O zamanlar herkes Groucho Marx'ın sakalını tartışıyordu. Marx Kardeşler'in başkanıyla tesadüfen Sunset Bulvarı'ndaki Schwab Eczanesi'nin önünde karşılaştım. Orada aklında asil hiçbir şey yoktu. Ama bıyığının gizemini çözebildim.

Groucho Marx pek çok söz biliyordu. Örneğin: “Televizyon eğitir. Ne zaman birisi telefonu açsa, yan eve gidip okuyorum.” Veya: “Herkes yaşlanabilir. Yeterince uzun yaşaman gerekiyor.” Sonra televizyonda 19 çocuk sahibi bir kadınla tanıştığında: “Neden bu kadar çok?” “Çünkü kocamı seviyorum.” Sonra Groucho: “Puromu seviyorum ama ara sıra onu ağzından alıyorum. Bu şaka uygunsuz olduğu gerekçesiyle derhal programdan kaldırıldı. Groucho'nun aldırdığı yoktu. Her zaman yeni bir şeyler düşünürdü.

Onunla Hollywood'da Sunset Bulvarı'ndaki Schwab's Eczanesi'nin önünde tanıştım. Toplu taşıma olmadığı için manevi evim olan California Üniversitesi'ne otostop çekmek zorunda kaldığımda haftada dört kez orada duruyordum. Aynı zamanda sinema kariyeri isteyen kızları tavlayabileceğiniz yerdi. Popüler Marx Kardeşler'in başkanı Groucho Marx, süper spor arabasıyla çok heyecan vericiydi ama benim gitmem gerekiyordu.

“Acele nereye gidiyorsun genç adam?” Üniversitenin adını verdim. “Aha, bir entelektüel. Siz beyin akrobatlarının intihar oranının benimkinin iki katı olduğunu biliyor musunuz?” Bilenlere göre sadece yağlama yağıyla boyanmış olmasına rağmen neredeyse gerçek gibi görünen bıyıklarını okşuyor. Bana öyle geliyor ki kursa bir metin borçluyum ve bu Groucho bunun için kullanılabilir.

Şu anda kardeşleriyle birlikte hangi filmin yapımcılığını üstleniyor? Ne yazık ki acı bir nokta. Yeni filminin adı “Kazablanka'da Bir Gece”. Ve bu unvan diğer kardeşler Warner'lar tarafından tartışılıyor. Programında ödüllü Bogart filmi “Casablanca” vardı. “Buna ne diyorsun? Sanki iyi Tanrı zaten Eski Ahit'te göründüğü için Yeni Ahit'i yasaklamak istiyorlarmış gibi.”

“Ben iyi bir aile babasıyım”

Dikkatini dağıtmak için Kazablanka ile olan karşılaşmamı anlatıyorum. Savaş vardı. Oraya Amerikalı bir GI olarak geldim. Ve Trollere özgü bir şekilde, hemen tarihi eski şehir olan “Kasbah”a tırmandık. Orada bir “MP” (askeri polis) ekibinin eline geçti. “Durun asker. Önce misin sonra mı?” “Neyden önce mi sonra mı?” “Olduğundan daha aptal davranma asker. Aksi halde hapse gireriz.” Kasbah'ın bir fahişeler mahallesi olduğu ortaya çıktı. Buna göre kıçıma penisilin enjeksiyonu yaptırdım.

Groucho buna hakaret etti: “Umarım bu korkunç hikayeyi filmime koymamı beklemiyorsunuzdur. Ben iyi bir aile babasıyım.” “Gerçi, duyduğunuz gibi üç farklı karım var.” Groucho gösterişli bir şekilde ünlü bıyıklarını çekiştirerek şunları söyledi: “İlk karımla aramızda on yaş fark olduğunu biliyor muydunuz? ikincisi, 33 ve şimdiki 40 yılıma. Yine de herkes bıyıklarımı severdi.”

Utanmadan “Boyalı olanı mı yoksa gerçek olanı mı?” diye sordum. “O her zaman gerçekti. Boyanan şey sadece bir ticari markaydı. Amerika'ya gelmek istiyorsanız bir markanızın olması gerekiyor. Seninki ne olurdu?” Ben de bilmediğim ve artık üniversiteye geldiğimiz için arabadan atlıyorum. Uzaklaşırken eliyle ve ayrıca takma bıyıklarıyla bana el sallıyor.

Georg Stefan Troller1921'de Viyana'da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi, Paris'te yaşıyor. En önemli eserleri arasında “Paris Journal” ve “Kişisel Açıklama”da yer alan röportajlar da dahil olmak üzere 1.500 civarında röportaj yer alıyor.