Din: Notre-Dame yaşıyor – ancak Fransa'nın Hıristiyanlığı mahkum görünüyor

Peace Hug

New member
Fransa'nın kiliseyle ilişkileri bölünmüş durumda. “Kilisenin büyük kızı” olarak ilgisizlik, laiklik ve milli gurur arasında gidip geliyor. Giderek laik ve Müslüman bir ortamda Katolikler azınlık haline geldi.

Paris'in 9. bölgesindeki Sainte-Trinité kilisesi turistik tavsiyelerden biri değil. Paris'in tamamıyla aynı gri-beyaz kireç taşından yapılmış ve Rönesans mimarisi onu olduğundan daha yaşlı gösteriyor. Kilise, Aydınlanma'nın zaferinden onlarca yıl sonra, 1867'de açıldı.

O zaman bile Fransa'da Hıristiyanlığın büyük çağı geçmişti. La Trinité'nin çok fazla tarihi yok ama bir hediyesi var. Bu Alexandra formunda gözlemlenebilir. Alexandra otuzlu yaşlarının başında ve bir yıldır cemaatte çalışıyor. Balıkçı yaka kazağının üzerinde altın haçlı bir zincir asılı. Ve bu onun hikayesi, Alexandra'ya anlatıldığı gibi:

“Birkaç yıl önce buradaki mahallede yaşıyordum. Babam Tunuslu bir Müslümandı; o din değiştirmiş bir Yahudiydi. Annem Katolik ama kiliseden uzakta. Küçükken babam beni dövdü ve tecavüz etti. Krizdeydim ve çok fazla terapi gördüm. Kendimi öldürmek istedim. Kendime son bir şans verdim. Güney Amerika'dan gelen bir ilaç olan Ayahuasca ile İsviçre Alpleri'nde bir bilinç yolculuğuna çıktım. Meryem Ana orada rüyamda bana göründü. Bana gel, kiliseye git dedi.”

Ve böylece Alexandra kiliseye gitti. Orada kendini hemen evindeymiş gibi hissettiğini söylüyor.

Paskalya'da vaftiz edildi. Babasını daha sık düşünüyordu. “Ölüyordu. Vaftiz olması için dua ettim. Bununla hiçbir zaman ilgilenmedi. Ama yazın aniden beni hastaneden aradı. Vaftiz edilmek istediğini söyledi. Bir rahiple geldim. Ertesi gün öldü. Yüzü özgürleşmiş görünüyordu.

Alexandra'nın deli olup olmadığını belirlemek imkansız ama La Trinité'deki mucizeleri anlatıyor. “Katolik Gazeteciler Cemiyeti”nden bir Alman grupla seyahat ediyorum. Çoğu insan Alexandra'yı şüpheyle dinliyor: Kutsal Anne, bugün zaten uyuşturucu bağımlısı mı? Bazıları etkilenmiş görünüyor. Fransa'ya olan ilgimizin nedeni La Trinité'ye birkaç kilometre uzaklıktaki Notre-Dame'ın yeniden açılması.

Yetişkin vaftizleri artıyor

Soru kilisenin Fransa'da ne durumda olduğudur. Kriziniz çok büyük. Rakamlar erozyon anlamına geliyor: Fransızların yalnızca yüzde 29'u hâlâ kendilerini Katolik olarak tanımlıyor; 2009'dakinin yarısı kadar. Nüfusun yüzde 9'u da diğer Hıristiyan kiliselerine mensup. Karşılaştırma için: Fransız halkının yüzde 10'u Müslüman. Vaftizlerin, Katolik evliliklerinin ve törenlerin sayısı, yalnızca istismar vakalarının ortaya çıkmasından bu yana değil, 1990'lardan bu yana da azalıyor.

Ancak La Trinité'de Hıristiyan yaşamı gelişiyor. Her hafta cumartesi akşamı ayinlere 800 ila 1000 genç yetişkin geliyor. Fuar gelenekseldir. Ayahuasca yok, sadece tütsü, yeşil rahipler, beyaz sunak çocukları, normal ritüel var.

Ayrıca okuyun

• Gizemli inanç
Pere Emmanuel Pinot rahiplerden biridir; profesyonel kariyerine inşaat mühendisi olarak başlamıştır. Pinot, 1970'lerdeki bir hareketten kaynaklanan ve sınırda muhafazakar olarak kabul edilen Emmanuel Topluluğunun bir üyesidir. Emmanuel taciz skandalına karışmıyor. Ancak benzer bir topluluk da bu yükün altında: Emmaus topluluğunun karizmatik kurucusu ve onlarca yıldır Fransız Hıristiyanlığı arasında bir aziz gibi saygı duyulan Abbé Pierre, bu olayın failiydi. Emmanuel Topluluğu'ndan Papaz Pinot, medyayı eğitmenin değerli olduğunu söylüyor; gerçek nihayet gün yüzüne çıktı.

Ancak umut verici değerlerden bahsetmeyi tercih ediyor. Pinot dizüstü bilgisayarını açıyor ve en son verileri gösteriyor. Rahip, “Yetişkinlerin vaftizinin sayısı birkaç yıldır hızla artıyor” diyor, “sadece burada değil, Fransa'nın her yerinde.” Sebebi nedir? Omuzlarını silkiyor. Fransa'da 2015 yılında 3.900 yetişkin vaftizi gerçekleşti. 2023'te 5.463 olan bu sayı, 2024'te 7.135'ti. Bir papaz, “Paskalya'da yine 50'den fazla yetişkini vaftiz ediyoruz, genç erkekleri ve fahişeleri vaftiz ediyoruz” diyor. “Müslümanları vaftiz ediyoruz.” Ancak akrabalardan intikam alma korkusuyla fotoğraf çekilmesine izin verilmiyor.

La Trinité'yi farklı kılan nedir? Pinot, “İnsanları sıfırdan topluyoruz” diyor. “Otuz yıl öncesinden farklı olarak bugün gençlerin çoğu artık Hıristiyanlık hakkında hiçbir şey bilmiyor” diyor. “Ayinlerin nasıl çalıştığını bilmiyorlar ve yanlış bir şey yapabileceklerinden korkuyorlar.” Bu yüzden artık La Trinité'nin girişinde kitapçıklar mevcut. Ayinin gidişatını gösterirler ve size ne yapmanız gerektiğini ve ne zaman yapmanız gerektiğini söyleyen semboller vardır: ayakta durun – oturun – diz çökün. Haç işaretinin nasıl gittiğini ve kütlenin genel anlamını açıklıyorlar.

Kilisenin ilk kızı

Kilisenin Fransız kimliğinde hâlâ oynadığı rol nedir? Paris'teki Science Po'da Alfred Grosser Profesörlüğü sahibi siyaset bilimci Claire Demesmay, devlet ile kilise arasındaki ilişkinin karmaşık olduğunu düşünüyor. Fransızların “derin kimlik krizi” içinde olduğunu söylüyor. Ve bu bağlamda kilisenin ikili bir işlevini görüyor: “Bir yandan laiklik ulusal kimliğin merkezi bir parçası.” Jean-Marie Le Pen'in etrafındaki aşırı sağ, aynı zamanda bir karşıt imaj olarak da sekülerizm konusunda özellikle tutkulu. İslam'a. Demesmay, Avrupa'dan Franklar tarafından misyonerlik çalışmalarının yürütüldüğü Hıristiyanlığın erken tarihine atıfta bulunarak, “Öte yandan, pek çok Fransız kendisini hâlâ belirli bir gururla kilisenin ilk kızı olarak görüyor” diyor. İmparatorluk.

Fransa'daki kilise Almanya'dakinden farklı. Devlet tarafından organize edilen hiçbir vergi almaz; Rahipler 1.000 avronun biraz altında aylık maaşla yaşıyorlar. Daha geleneksel ve Roma'yı daha az eleştiriyor. Alman St. Albertus Magnus Kilisesi, Paris şehir merkezinin lüks batısında yer almaktadır. Alman Piskoposlar Konferansı'nın en eski yabancı cemaatlerinden biridir. Papazınız Markus Hirlinger, yıllardır burada çalışan büyüleyici bir Swabian'dır. Hirlinger, Fransız din adamlarının önemli ölçüde daha muhafazakar olduğunu doğruluyor. “Almanya'da yaygın olduğu gibi, hoşlanmadığınız toplu mesajların atlanmasına alışık değilim” diyor. Alman kilise reform süreci “Synodal Yol” ilgisizlikle ve hatta omuz silkmeyle karşılanıyor. “Fransız rahipler bana şunu söylüyor: Evet, siz Almanlar böylesiniz, Protestan.”

Paris'in güneyinde bulunan Bayard Presse, ülkenin en büyük Hıristiyan yayınevidir. Her şey 19. yüzyılda Lourdes hac bölgesine giden tren tarifelerinin basılmasıyla başladı. Yazı işleri müdürüyle yapılan bir konuşma, Katolik ortamının içinde bulunduğu durumu ortaya koyuyor: tüm tabureler arasında. Almanya'dan farklı olarak Katolik seçmenler siyasi açıdan da güçlü bir şekilde sağa doğru kayıyor. Hıristiyan günlük gazetesi “Le Croix” bu yolu izlemiyor. Genel yayın yönetmeni üyeleri, ekonomi departmanından gelen raporların kapsamlı bir şekilde ekolojik sürdürülebilirlik konusu tarafından ele alındığını söylüyor. 2015 papalık genelgesi “Laudato Si”nin yanıtına dayanan bir editoryal karar.

Şehrin güneydoğu ucunda, Ivry-sur-Seine banliyösünde yeni bir anma yeri oluşturuldu. Katolik sosyal mistik Madeleine Delbrêl burada yaşadı ve çalıştı. Kasım ayı sonlarında eski evinin bahçesinde güller hâlâ açıyor.

Altmış yıl önce aniden ölen Delbrêl, komünistlerin etkilediği mahalledeki Hıristiyan bir toplulukta sosyal hizmet uzmanı olarak çalışıyordu. Katoliklerin hayır işleri yapmaları gerektiğini ve kendi aralarında olmadıkları yerlere gitmeleri gerektiğini düşündü: “Hangi meslek, hangi konum, hangi meslekle olursa olsun, hangi dışsal biçimde olursa olsun onunla iletişim kurabilmek için dünyada kalmak istiyoruz. iş: bunların hiçbiri bizim için önemli değil. Biz sadece dünyanın derinliklerinde olmak istiyoruz.”

Onunki gibi hayırsever işçi biyografileri de bugün geçerliliğini yitirmiş görünüyor. Ama o zamanlar öyleydiler. Ölümünden birkaç yıl önce Delbrêl, şu anda Maison Delbrêl'deki bir pavyonda sergilenen bir meditasyon yazdı. Şöyle diyor: “İncil'deki karanlık sözcüğü, etkileşimde bulunduğumuz insanlar tarafından örneklendirilmektedir. Her zaman ve her yerden daha karanlıktır. Yalnızca kendisini müjdede ortaya koyan yaşayan Tanrı değil, aynı zamanda Tanrı'nın her yansıması, Tanrı'nın her izi de reddedilmiştir. İnsan kendine yeter, kendisinden başka ışık istemez (…) Hıristiyan, Tanrı'nın sevgisini ne kadar benimserse, karşıtlık da o kadar trajik hale gelir.

Papa Francis, Dünya Sinodu'ndaki kapanış konuşmasında bir kişiden alıntı yaptı: Madeleine Delbrêl. Notre Dame Katedrali bu Pazar yeniden açıldığında Francis orada olmak istemedi. Katı laik Fransa'nın cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un aksine.