Weimar Koşullar: Friedrich Ebert, emrin zaferini istedi, ama çok zayıftı

Peace Hug

New member
Weimar Cumhuriyeti'nin ilk Reich başkanı Friedrich Ebert, 100 yıl önce öldü. Devrimsel olarak olaylı zamanlarda, şimdi tekrar tehdit edilen değerler için değişmez reform politikacısı.

Thomas Mann, Weimar Cumhuriyeti'nin ilk Reich Başkanı “Peder Ebert” olarak adlandırdı. Zengin bir evden gelen Kurt Tucholsky, herhangi bir şekilde kastedilen kaldırılmış terzi “Papa Ebert” olarak adlandırdı. Bir üniversiteyi hiç ziyaret etmeyen Friedrich Ebert, Saddler Yolculukçu'ndan Sosyal Demokrat Parti Başkanına ve Almanya'daki ilk burjuva devlet başkanı olan dik bir kariyer yaptı. Bununla birlikte, istediği şeyin aksine, 1918/19'da yükseltmeye yardım ettiği cumhuriyet, düz bir demokratikleşme hareketinin en önemli noktası değildi.

Cumhuriyet ve Demokrasi, Birinci Dünya Savaşı'ndaki Alman yenilgisinden büyük bir ulusal başarısızlık anında ortaya çıktı. Bu gölge en başından beri Weimar Cumhuriyeti'ndeydi. Ve basit, kararlı ve pragmatik Ebert kendini asla bu gölgeden kurtaramazdı, bunu görebiliyordunuz. Bu yüzden ona bakan birçok kişi uygunsuz bir arkadaşta konuştu ve “insanlardan adam” ile küçümseyici bir ton.

Ve rakipleri, hakları ve solları, onu saçma yapmak, ona karşı acele etmek ve hatta savaşın yenilgisi için onu suçlamaktan çekinmeden özgürlüğü aldı. Tazminat adamı Ebert, Cumhuriyeti güvenli bir şekilde yönlendiremedi. Konuşmalarının çoğu, ondan ne kadar muzdarip olduğunu ifade ediyor. Birkaç biyografisinden biri hayatını “başarısızlık tarihi” olarak nitelendirdi.

Sosyal Demokratik Gelişme

Friedrich Ebert, 4 Şubat 1871'de Heidelberg'de doğdu – Reich Versay Kalesi'nde kurulduktan üç haftadan kısa bir süre sonra. Aile, Heidelberg Kalesi'nin altında, eski şehirde yaşıyor. Anne Odenwald çiftçisinin ailesinden geliyor, Liberal Baba tanınmış bir usta terzi. Genç Friedrich Ebert, hızlı kavraması nedeniyle fark edilir (bu da okulu ona sıkıcı hale getirir). Ve onun çözülemez adalet duygusu nedeniyle. Siyah kıvırcık saçlar nedeniyle ona “Sooty” denir.

Mannheim'daki bir amca – hala yasak – Sosyal Demokrat Partiye aittir, genç adamı Lassalle ve Marx'ın yazılarıyla tanımaktadır. Atları seven Ebert, Saddler çıraklığı başlatır, otoriter efendisinden muzdariptir, burada çok az şey öğrenir. Onu tembellikle suçladığında ve yüzüne vurduğunda, Ebert – ebeveynlerinin acil tavsiyesine karşı – üç yıl sonra eğitim pozisyonundan vazgeçer. Ve çalışan insanlara taahhütte bulunur. Teorik olarak sosyalizm için. Pratik çünkü kendilerine yardım edemeyen onlara yardım etmek istiyor.

Yürüyüşe çıkıyor: Hanover, Kassel, Bochum, Elberfeld, sonunda Bremen. Polis tarafından güvencesiz işleri, işten çıkarılması ve zulmü deneyimleri var. Ama pes etmiyor. Hanseatic Bremen'de, Güney Alman nihayet 1891'den yaklaşık 15 yıl kaldı ve işçilerin davasını şiddetle kabul ediyor. Fırın ticaretinde bir anket yapıyor, 300 anket dağıttı. Broşür “Bremen Bakery Endüstrisindeki İşçilerin Konumu ve Fırın Hareketi'nin En Gerekli Görevleri” 80 Cevap Değerlendirilmesinden Yaratıyor. Ayık bir envanter ve bir reform programı.

Ebert sistematik olarak çalışır, organizasyonel bir yetenektir. Karısı Louise Rump ile geçici olarak “İyi Yardım İçin” belirsiz adıyla bir musluk yönetimi yürütüyor. Bunu isteksizce yapıyor ve o zaman işin iyi bir üne sahip değil. Ancak meselenin de onun için iyi bir tarafı var: Yoldaşların toplantıları üst katta rahatsız edilmeyebilir.

İşçi sınıfını oluşturun

Ebert bazı Sosyal Demokratların yoluna gider: basit bir üyeden aktiviste, yerel parti gazetesinin editörüne, tam zamanlı yetkiliye kadar. Yakında Bremen vatandaşlarına aittir ve siyasi muhalifler tarafından da tanınır. Burjuva progresif “Goethe-Bund” a katıldığında radikaller tarafından kuşkuyla bakıyor. Birçok işçi lideri gibi Weimar klasik müziğinin kahramanlarına saygı duyan Ebert, işçilerin oluşumu için büyük önem taşıyor.

Karizma'nın Ebert yok. Önce Bremen'de, daha sonra SPD'nin büyük parti günlerinde sahip olduğu birçok konuşma retorik olarak iddiasız, gerçek. Ses bazen. Ebert özellikle pratik sorularla ilgilidir: organizasyon, sendikalarla bağlantı, bir gençlik derneğinin temeli.

Eğer göze çarparsa, o zaman gayret ve kalıcılık yoluyla. Dövülmez olmak önemli değil, ama yapacak. Partide, teorisyenler ve aceleler hala tonu belirledi. Friedrich Ebert bunu alır, Marksist teoride konuşur ve yazar. Ancak aslında reform politikasını en başından beri yapıyor, çelişki onunla ilgilenmiyor. 1905'te Ebert, şimdi tam zamanlı resmi, Berlin'e taşındı.

Parti cihazı önem kazanıyor ve onunla Ebert. Partiyi organizasyonel olarak modernize etmek istiyor. Telefon ve daktilo istediğinde, en iyi köpekler onu olası polis zulmü nedeniyle çok tehlikeli olduğunu iddia ediyor. Ebert hüküm sürüyor ve yakında ilk harf rafı olacak. Efsanevi parti lideri August Bebel, Ebert'in çoğunu düşünmüyor, pragmatistte ikinci bir sıra adam görüyor.

Ancak yıllar boyunca Ebert'i, olmayan doğası nedeniyle ve her şeyden önce sadakati nedeniyle takdir etmeyi öğrenir. Bebel 1913'te 73 yaşında öldüğünde, Ebert büyük bir çoğunluğa sahip iki SPD sandalyesinden biri seçilir: asla cesur tezlerle fark etmemiş bir adam, ancak sadece uzmanlıkla. Muhalefetin bir politikacısı olmasına rağmen, çalışkan ve düzenin ideal bir resmini somutlaştırıyor.

Bu 1914'te ona yardımcı oluyor. Büyük savaş başladığında, sosyalist işçi hareketi şu soruyla karşı karşıya: enternasyonalizm ve savaşa hayır – ya da vatanseverlik ve savaş kredilerine onay. Sosyalist olarak Ebert, işçi sınıfının durdurulamaz yükselişine inanıyor, ancak son zaman pathos onun için yabancı. Hiçbir teori kör değildi, işçilerin hayal gücü dünyasını enternasyonalizmin şimdilik kaybettiğini bilecek kadar iyi biliyor. Alman işçilerin Alman işçi olmak istedikleri.

Ebert: “Devrimden nefret ediyorum”

Birinci Dünya Savaşı'nın tamamı, SPD zamanının geldiğine inanıyor. Sol -Bert'in vatanseverliği, Birinci Dünya Savaşı'nda iki oğlunu kaybeder-burjuva ve imparatorun etkilendiğini ve etkilendiklerini ve sosyal reformlar ve üçlü için oy kullanma hakkının kaldırılması yoluyla tam sivil haklar vermek zorundalar. Triad. Bunu yapmak için, hemen devrime dayanan SPD'den sol bölümleri kabul eder. Çünkü bu Ebert, siparişçi.

“İmparator emmezse, sosyal devrim kaçınılmazdır. Ama onu istemiyorum, evet, günah gibi nefret ediyorum. 1917'de 400.000 mühimmat işçisi Berlin'e grev yaptığında, grev komitesine gider – grevi sona erdirmek için. Ama umudu aldatıcı. Sadece her şey kaybolduğunda burjuva SPD'ye gelir. Ve partiyi ve özellikle onlar, imparator ve ordu tarafından düzenlenen sefaleti yönetme yükünü yüklerler. Ve o zamandan sonra Ebert'in gelmediği şizma ile solda yaşıyor.

Çok okuma

• Joe Chialo
Hızlı ve gözlerinde Cumhuriyet'e tehlikeli bir yol yerine, Ebert bir parlamento monarşisine geçiş olurdu. Rus Bolşeviklerinin tutkulu bir rakibi olan, Lüksemburg ve Liebknecht çevresinde radikalin bir zaferinin terörist bir kuralla sonuçlanabileceğini korkuttu. Ebert orta bir zemin istedi: Parlamenterizmin zaferi ve düzenin zaferi. Değiştirmek ve korumak istedi. Ancak temkinli Ebert onu uygulamak için çok zayıftı. Mutlaka yeterli değildi.

Olaylar onu boğdu, Sosyal Demokrat Philipp Scheidemann 9 Kasım 1918'de, öfkeli parti lideri hakkında bilgi almadan Cumhuriyeti aradı. Weimar Ulusal Meclisi, Şubat 1919'da Reich Başkanı olarak Ebert'i seçti. Gerçekten tarihsel bir an, ancak Eberts sayesinde büyük salıncak eksikti.

Açılış konuşmasında şöyle dedi: “Tek bir partinin ön adamı olarak değil, tüm Alman halkının temsilcisi olarak hareket edeceğim ve hareket edeceğim. Ama itiraf ediyorum ki, işçi standının oğlu olduğumu da itiraf ediyorum, sosyalizmin düşüncesinde büyüdüm. Özgürlük ve hukuk ikiz kız kardeşlerdir. Özgürlük sadece sağlam bir düzende yapılabilir. ”

Ebert sessiz, neredeyse uzun bir başkan oldu. Her ne kadar acil durum düzenlemeleri yapmaktan ve günlük siyasi yaşama müdahale etmekten korkmamıştı. Hoffmann von Fallerleben'in “Alman Şarkısı” milli marşını emretti. “Birlik, Hukuk ve Özgürlük”: Bu onun kredisiydi, bu sloganla sarsılan bir Almanya'yı hayal etti. Ebert kamuya açık görünmek konusunda isteksizdi, fotoğraflanmayı sevmiyordu. Tahmin ettiği federal çeşitliliği olan Alman ülkelerini nadiren seyahat etti. Sıcak olmasına rağmen, rolüyle bir tavşan varmış gibi kamuoyunda sık sık sert görünüyordu.

Ebert sandalyelerin arasına oturdu

Eski bir işçi olan karısı Louise, zarafet ve yerçekimi olan bir ilk bayan oldu-ilk ve 1949'a kadar bu roldeki tek burjuva. Ancak Friedrich Ebert, ondan ne kadar acı çektiğini gördü, devlet başkanı, ama gerçekten tanınmadı. Burjuva halkı ona baktı, Başkanı denizdeki Travemünde'de yüzme gövdelerinde, Sosyal Demokratik Reich bakanı Gustav Noske'nin yanında gösteren bir fotoğrafçılığı skandal etti.

Radikal sol, Ebert'i hain ve popüler hain olarak gördü çünkü orduyu Berlin ve Saksonya'ya dayatma girişimlerine karşı kullanmaktan çekinmedi. Ve sosyal demokratlarının çoğunluğu devletlerini yeni devlette görmediler. Ve bu nedenle Sosyal Demokratlar Başkanları olarak değil. Friedrich Ebert sandalyelerin arasına oturdu. Onun isteksizliği ve beklemesi sayesinde, Cumhuriyet'in cumhuriyet tarafından reddettiği radikal hakları şaşırttı ve evcilleştiremedi.

Son yıllarının konuşmaları yıpranmış bir itiraz tonu, Versay tarafından aşağılanan Almanların ihtiyacı hakkında sessiz, neredeyse şaşkın bir şikayet ve politik olarak karışık Almanlar ile gerçekleştirildi. Bir çıkış yolu bilmiyordu. Alman komünistlerinin (Bolşeviklerin modelini takip ederek) saf iktidarı ifade ettikleri – Ulusal Sosyalistler hakkında konuşmamak – Ebert'in iktidar kavraması çok tereddüt ediyordu.

Wilhelmin gibi görünmemiş olması, ancak bir vatandaş kralı gibi, devletin başında hiçbir şey kaybetmeyen bir saddler yolcunun istifi olarak yorumlandı. Yüz yıl önce, 28 Şubat'ta Friedrich Ebert, sadece 54 yaşında kaçırılan bir apandisitten öldü.

Daha sonra Hitler'in iktidara yardım eden Paul von Hindenburg halefi oldu. Yazar Joseph Roth'a inanıyorsanız, depresif Berlinliler Ebert'in ölümünün sona erdiğini hissetti. “Frankfurter Zeitung” için Roth, Eberts Sarg ile ceset arabasının Joachimstaler Straße'deki hastaneden gece yarısı ikamet yerine nasıl sürdüğünü anlattı: “Berlin halkı her iki sokak tarafını da sıraladı. Ölü adam iki sıra, karanlık insanlar arasında sürdü. Reichsbanner halkı ölü meşaleleri yaktı. Gece yarısıydı, alevlerle işlemeli. Daha gizemli bir daha hiç yaşamadım. Daha önce hiç sessiz insan görmedim. Bin mezar gibi durdular. Birbirleriyle konuştular ve yine de sessiz kaldılar.

Weimar Cumhuriyeti ayrıca Almanların bu kadar acilen ihtiyaç duydukları şeyi istemediklerini kırdı: göze çarpmayan demokratik normallik. Bu muhtemelen uzun zamandır değil. Çünkü üç çeyrek yüzyıldan sonra, kırılma ve siyasi tamtam özlemi yine Almanya'da.